Oude traditie in een nieuw jasje

14 oktober 2014 - Zaterdag 1 november 2014 geeft muziekvereniging Excelsior uit Ouwsterhaule een najaarsconcert. Het concert wordt gehouden in de Johannestsjerke in Sintjohannesga en begint om 20.00 uur. Aan dit concert wordt medewerking verleend door sopraan Fardau van der Woude en muzicalacteur Ezra van Nassauw.

Voorheen gaf Excelsior Ouwsterhaule ieder jaar in begin november een najaarsconcert in De Oerdracht in Joure. Dit jaar wordt deze oude traditie opnieuw tot leven geblazen in de Johanneskerk in Sintjohannesga. De avond begint met een klassiek programma. Muziekstukken als Fugue in G Minor, Mästare alla söke dig en Army of the Nile zullen ten gehore gebracht worden.

Het tweede deel van de avond bestaat uit een aantal musicalwerken, waaronder Phantom of the Opera, West Side Story en Anthem uit Chess die Excelsior samen met de twee solisten Fardau en Ezra zal vertolken.

Fardau van der Woude, afkomstig uit het Friese stadje Dokkum, kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Sinds vorig jaar is ze afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tegenwoordig is ze fulltime zangdocente in haar eigen muziekschool die ze samen met haar broer heeft opgericht. Daarnaast zingt ze regelmatig als soliste bij koren en orkesten.

Fardau van der Woude
Fardau van der Woude

De tweede solist van de avond is Ezra van Nassauw. Hij begon op 13-jarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Na het afronden van de studies Docent Muziek en Muziektheater aan het conservatorium in Tilburg, heeft hij in verschillende theaterproducties gespeeld. Zo was hij in 2013 te zien als acteur in de musical Soldaat van Oranje. Sinds april 2014 speelt hij Niels in de familievoorstelling Schatten van de Zee in het Dolfinarium. Vanaf september is Ezra ook te zien als acteur en muzikant in de familievoorstelling Pluk van de Petteflet die gaat touren door het land.

Ezra van Nassauw
Ezra van Nassauw

Kaarten voor het najaarsconcert zijn verkrijgbaar bij supermarkt Attent in Rotsterhaule en bij kapsalon Trijnie in Ouwsterhaule en Joure. U kunt uw kaarten ook bestellen op onze website via excelsior-ouwsterhaule.nl/kaartverkoop of bellen naar 06-11644449. De kaarten kosten € 10,- per stuk in de voorverkoop (aan de kassa € 12,50).

Werkzaamheden Ruijtenschildtbrug

9 augustus 2014 - Binnenkort starten de werkzaamheden aan de Ruijtenschildtbrug bij Vierhuis. Dit kan enige overlast met zich meebrengen.

In de week van 25 augustus begint aannemercombinatie De Boer & De Groot - Reef Infra met de sloop en bouw van de brug. De aannemer bouwt de brug in twee delen, zodat het verkeer tijdens de bouw kan blijven doorrijden. Wel moet u rekening houden met enige wachttijd, want er is steeds 1 rijstrook beschikbaar. Verkeer wordt geregeld met verkeerslichten en er komt een stlen barrier op de brug ter afscherming. Voor uw veiligheid en die van de werkers gaat de snelheid tijdens de bouw naar 30 km/u. Voor fietsers en voetgangers is een tijdelijke hulpbrug beschikbaar.

Planning

  • Week van 11 augustus: hulpbrug open voor fietsers en voetgangers
  • Week van 18 augustus: proef om draagkracht oude brug te testen
  • Week van 25 augustus: sloop helft brug en start bouw
  • Juni 2015: nieuwe Ruijtenschildtbrug klaar

Werkzaamheden

De nieuwe brug wordt half om half gebouwd, zodat er nog één helft beschikbaar is voor het verkeer. De andere helft wordt gesloopt en vernieuwd. Zodra die klaar is, is de andere helft aan de beurt. De nieuwe Ruijtenschildtbrug wordt verhoogd tot 2.60 meter. Het fietspad naast de brug maakt plaats voor een parallelweg.

Bewoners die bij de brug wonen, krijgen hun oprit aan de nieuwe parallelweg. De snelheid op de provinciale weg gaat omlaag van 80 km/u naar 60 km/u. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar.

Proef

Voordat de brug gedeeltelijk gesloopt wordt, voeren provincie, TU Delft en Rijkswaterstaat een proef uit. Dit gebeurt in de week van 18 augustus. Zi willen weten welke last de brug nog kan dragen. De onderzoekers voeren de belasting langzamerhand steeds verder op totdat de maximale draagkracht is bereikt. Zi kunnen dit meten met sensoren die aan de brug worden bevestigd. De proef levert waardevolle informatie op die gebruikt kan worden om de veiligheid van veel andere betonnen bruggen in Nederland aan te tonen.

Getekend

Deze informatie is verstrekt door de college van Gedeputeerde Staten.

Meer informatie:

Overig nieuws