Man met kind en vrouw, bewoners van de Kampweg te Rotsterhaule.

Jan Elektrisch

Man met kind en vrouw, bewoners van de Kampweg te Rotsterhaule.
Jan van Houten samen met zijn kleine vrouw Japke.

Dit is Jan van Houten (1881-1961), alias Jan Alexis, maar bij sommigen was hij beter bekend als Jan Elektrisch. hij woonde samen met zijn kleine vrouw Japke (1878-1943), ook wel Coba of Mimeltsje genoemd, in een woonwagen op de hoek van de Kerkweg en de Lange Dijk. Tenminste als zij niet op reis waren.

Samen vormden zij een zwerverspaar dat in de eerste helft van de vorige eeuw van kermis naar kermis trok en grote populariteit verwierf. Eigenlijk was Jan stoelenmatter, maar hij maakte ook muziek, al leek dat er niet zo veel op. In ieder geval produceerden hij en de zijnen lawaai en door sommigen werd het muziekgezelschap wel aangeduid met Vogelschrik. Vader Jan bespeelde de harmonica, dochter Wiepkje en zoon Bertus bliezen zich blauw op een hoorn. Zoon Durk ging als trommelslager danig te keer en moeder Japke ging met de centenbak rond.

Ook stonden de kinderen ter vermake van het kermisvolk wel op de kop en amuseerden zij het vaak verbijsterend toekijkende volk met andere acrobatentoeren. Een zeer bijzondere attractie was het vertonen van het wonderkalf met 8 poten.

Onderweg scharrelden zij wel wat voedsel op. Hier kregen zij een homp brood, daar een paar appels of een kannetje melk. Zoon Bertus zorgde, zo werd er verteld, bovendien nog voor een bijverdienste door tegen betaling van een kwartje levende wormen en kikkers op te eten. Maar ook al zijn dit nu mooie verhalen, de werkelijkheid was dat deze familie een zwaar bestaan leed. Het had een hard leven in de simpele woonwagen, waarin ’s winters een klein potkacheltje de kou moest verdrijven.

In de oorlog overleden zoon Bertus en moeder Japke. Moeder werd begraven op de begraafplaats van Sintjohannesga. Dochter Wiepkje trad in het huwelijk maar vader Jan en zoon Durk gingen samen verder met een nieuwe uitdaging door met de Kop van Jut op de kermissen te verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.