Straatweg te Rotsterhaule, nu Kampweg.

Rotsterhaule: Kampweg

Straatweg te Rotsterhaule, nu Kampweg.
Straatweg

1900 – 1950: Zo kwam men eertijds vanaf Rohel over de Straatweg Rotsterhaule binnen. De witte handwijzer wees links naar Rotsterhaule en Sint Johannesga en rechtdoor naar de Pôlle. Rechts zien we café Bos en links staat de Westerse school.

Kampweg te Rotsterhaule.
Kampweg

2009: De Straatweg is inmiddels hernoemd naar Kampweg, de Westerse school is afgebroken, op een deel na. Het resterende deel, het woongedeelte, doet dienst als woning.

Kadaverbak bij kruising Kampweg en Kerkweg te Rotsterhaule.
Kadaverbak

Kadaverbak voor kleine huisdieren. Deponeren van kadavers. Melden Gemeentehuis Joure 05138-3841

1978: Op veel plaatsen in de gemeente stonden zogenaamde kadaverbakken. Vaak op achteraf gelegen plaatsen vanwege de stankoverlast. Deze kadaverbak stond bij de kruising Kampweg – Kerkweg.

Barakken van Kamp de Wite Peal te Rotsterhaule.
Kamp de Wite Peal

1939 – 1960:  In 1939 ontstond in Rohel het kamp de Wite Peal, voor werklozen die aan de drooglegging van het Rohelster Wide moesten werken. De Wite Peal was vanouds een witte grenspaal die bij het aansnijden van het veen in de grond geslagen werd. Dit kamp werd door de Duitsers aangewezen als een werkkamp voor Joden en in de periode tussen 1951-1960 was dit kamp een opvangkamp voor Zuid-Molukkers.

Kalvermesterij aan de Kampweg te Rotsterhaule.

2009: In 1961 is het kamp De Wite Peal verkocht. Een deel van de barakken is toen afgebroken. Na 1961 heeft Andries Brals er nog een lange tijd gewoond en thans is hier een kalvermesterij gevestigd. De Straatweg is toen veranderd in Kampweg die zo de herinnering in leven houdt aan het berakkenkamp De Wite Peal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.