Sporthelden van Sintjut

Uit de archieven van de Leeuwarder Courant blijkt dat er in onze dorpengemeenschap Sintjohannesga, Rotsterhaule en Rohel een aantal sporthelden hebben gewoond/wonen.

Wim de Koning

Wim de Koning is op 22 januari 2010 gehuldigd als de Sportman van het jaar 2009 van de gemeente Skarsterlân. In 2009 heeft Wim de titel Nederlands Kampioen gekregen met het mennen/paardensport Klasse Z.

Thijs Maat

De paarden van Thijs Maat hebben vele prijzen in de wacht gesleept tijdens diverse Concours Hippiques in de periode 1951 tot en met 1961. Met het paard Eke heeft Thijs Maat zelfs de titel Nederlands Kampioen meerdere malen in de wacht gesleept.

Bijzondere prijzen die Thijs Maat heeft mogen ontvangen zijn de Zilveren Roomstel (Nationaal Concours Hippique Leeuwarden in 1959) en de Gouden Zweep in Joure (1959). Zowel de bijrijders D. v/d Laan (overleden tijdens de Concours Hippique in Koudum in 1959) als dhr. W.K. van der Wal hebben vele prijzen gewonnen.

Dubbelspan Thijs Maat.
Dubbelspan met de paarden Eke en Stynke van Thijs Maat. Op de Sjees zitten mevrouw Maat en de bijrijder W.K. van der Wal.

Franke Sloothaak

Franke Sloothaak is misschien wel de beste springruiter die de wereld gekend heeft. Hij is geboren en getogen in Rotsterhaule, maar is sinds 1979 officieel Duits en heeft daarmee het Nederlands staatsburgerschap opgezegd. Reden was dat hij met de Duitse landenteam mee kon doen met de Olympische Spelen.

Franke heeft een grote verzameling aan prijzen gewonnen, waaronder Wereldkampioenschap en een gouden plak bij de Olympische Spelen in 1988 bij de landenteams, waar hij voor Duitsland speelde. Hij is in 2004 aangewezen als kandidaat voor de bondscoach van de Nederlands Equipe, maar is het uiteindelijk niet geworden.

De Indoor Friesland en Franke zijn altijd verbonden geweest, Franke heeft daar vele prijzen in de wacht gesleept.

Franke Sloothaak op paard
Foto uit het Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant: Franke Sloothaak komt met zijn paard Miss San Patrignano triomfantelijk over de finish lijn (1994).

Sjoerd Koopman

In de periode 1970 tot heden heeft Sjoerd Koopman diverse prijzen gewonnen met dammen.

Prijzen in de onderlinge bij de verschillende damclubs, prijzen op diverse toernooien(waarvan enkele in de Ereklasse) en prijzen en individuele kampioenschappen.

Beste prestaties zijn derde bij jeugdkampioenschap Friesland (Jannes vd Wal eerste), derde bij Fries Kampioenschap senioren. Tweemaal tweede bij Fries Kampioenschap sneldammen. Geplaatst in 2003 voor de halve finale Kampioenschap Nederland. Diverse malen geplaatst voor Nederlands Kampioenschap Sneldammen.

Gepke Koopman

Als dochter van Sjoerd Koopman doet Gepke het ook niet slecht op het sportgebied. Niet alleen is ze heel goed in dammen maar ook heeft ze het ver geschopt als judoka:

 • 5e in Kampioenschap Dammen Dames en dan in het Friese Spel. Diverse prijzen op damtoernooien Hollands Spel.
 • Fries Kampioen Judo, Districhtskampioen Judo (noordelijke provincies), diverse malen deelnemer aan Nederlandse Judokampioenschappen. Vele prijzen behaald met judo op diverse toernooien, inclusief internationale toernooien.

Eddy Eefting

Dat wij in het dorpengemeenschap iets hebben met paarden, bewijst ook Eddy Eefting. Hij heeft in diverse Concours Hippiques de eerste plek gehaald in de periode 1989 tot 1994.

Ruiter Eddy Eefting
Foto uit het Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant: Eddy Eefting met Discovery op weg naar de overwinning in Cornwerd bij het springen klassiek voor de klasse ZZ (1994).

 

Femmy Akkerman

Op de formule 1 circuit in Castelet in zuid Frankrijk (1990) heeft Femmy Akkerman op tienjarige leeftijd de Wereldtitel voor crossfietsen in de wacht gesleept. In 1988 kwam zij al hoog in de Europese en Nederlandse klassementen en het jaar daarna won ze beide titels.

Crossfietster Femmy Akkerman
Femmy Akkerman in vol ornaat op de crossfiets met de wereldbeker.

Peter Bijker

Ook op het gebied van schermen hebben wij een wereldkampioen: Peter Bijker. Peter heeft in 1989 de titel Noordelijk en Fries Kampioen bij de senioren gehaald. Tijdens de internationale schermtoernooi van 2004 in Arhem heeft hij de eerste plaats behaald.

Schermer Peter Bijker
In Cagny (Parijs) heeft Peter de tweede plek gehaald in de categorie 40+.

Klasina Steinstra

Klasina Seinstra heeft in de periode 1991 tot 2006 nogal veel stof doen opwaaien. Zij heeft op natuurijs diverse kampioenschappen gewonnen en is op het gebied van marathonschaatsen met recht de beste sportvrouw geweest. Klasina heeft titels als Nederlands Kampioen Marathonschaatsen in de wacht gesleept.

Op 4 januari 1997 was zij de snelste vrouw bij de Friese Elfstedentocht. zij is daarvoor op woensdag 6 januari 1997 in Sintjohannesga groots gehuldigd. Behalve deze prestatie heeft zij vele alternatieve Elfstedentochten gereden en meestal gewonnen.

Dankzij Klasina wordt bij de volgende Elfstedentocht een apart klassement voor vrouwen gezorgd. Klasina heeft ook model gestaan voor een kledinglijn, zij was bij de inhuldiging van het unisex beeld in Oude Leije ter ere van de vrouw in de Elfstedentocht.

Elfstedentocht vrouw Klasina Seinstra.
Foto uit het Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant: Klasina Seinstra komt als eerste vrouw binnen bij de Friese Elfstedentocht van 1997.

Marianne Vlasveld

Waar de meeste sporters zich specialiseren voor een bepaalde tak van sport, was Marianne Vlasveld goed in sporten als lopen, langlaufen en mountainbiken oftewel triatlon. Marianne heeft diverse malen meegedaan aan EK en WK Berglopen, WK Langlauf en Open Fries Kampioenschap Mountainbike.

Uiteraard heeft ze titels als Europees Kampioen en Wereld Kampioen Wintertriatlon in de wacht gesleept. Zij was actief in de periode 1996 tot 2006.

Ondanks dat Marianne Vlasveld officieel niet in Rohel woonde, zij was ingeschreven bij haar moeder in Noord Holland, heft ze toch in 1994 de Friese Sportprijs ontvangen.

Wintertriatlon Marianne Vlasveld
Foto uit het Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant: Marianne Vlasveld op weg naar haar eerste wereldtitel Wintertriatlon in 2002.

Bea van der Mei

Bea van der Mei heeft als hardloopster diverse loop-wedstrijden gewonnen, waaronder Rotstergaastloop, Mildammerloop, Lus van Akkrum en de Eenhoornloop in Menaldum.

Marco Stoelwinder

Wanneer je als derde eindigt als Sterkste Man van Friesland en de titel Nederlands Kampioen Vrachtwagentrekken beneden de 100 kilo in de wacht sleept, hoor je ook bij de sporthelden van onze dorpengemeenschap. In 2008 werd Marco nog kampioen skûtsjetrekken.

Overige sporthelden

Andere sporters die hoog in de ranglijst staan/hebben gestaan zijn:

 • Moniek Klijstra (Nederlands Kampioen Junior schaatsen)
 • Jan ten Hoeve (Eerste bij Olympia Cup Belterwiede 0-Jol)
 • Gebrig van der Velde (Polstokspringen)
 • Harm Pen (Solexrace)
 • Matthijs Ykema (Zilver bij NK Shorttrack schaatsen)
 • Jovenca de Wit (Dressuur)
 • Jan Agema (Nederlands Kampioen Junioren 500cc grasbaanraces)

Behalve sporters, heeft onze dorpengemeenschap ook scheidsrechters geleverd:

 • Minne Modderman (Voetbal: vice voorzitter FVB, lid bestuur District Noord van de KNVB en gastheer SC Heerenveen)
 • Piet Bakker (IJshockey)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.