Rohel: Vierhuisterweg 30

Historische foto van Vierhuisterweg 30 te Rohel.
Ophaalbrug op Vierhuis.

1900 – 1945: De Ophaalbrug op Vierhuis. In de oorlog is deze brug door de Duitsers opgeblazen. Links gaan we naar Delfstrahuizen en rechts naar Vierhuis. In het huisje annex café woonde Rikele Sijtsma. Hij was brugwachter, kroegbaas en jager. Rikele was getrouwd met Roelofje Wever.

Vierhuisterweg 30 te Rohel.
Zicht op Tjeukemeer.

2009: Het cafeetje rechts is vervangen door een vissershuis, waar vaak nog netten hangen te drogen. De ophaalbrug is vervangen door een vaste betonbrug die achter de fotograaf is geplaatst. De kade, waar de fotograaf staat, hoort bij het hotel.

Historische foto van Vierhuisterweg 30 te Rohel.

1965: Foto van familie R. Visser aan het Tjeukemeer. Nu woont hier het echtpaar E.J. Visser. Egbert is visser van beroep net als zijn vader.

Historische foto van Vierhuisterweg 30 te Rohel.
Rinse Visser

1943 – 1989: Hier zien we Rinse Visser (1925-1996) bezig met het onderhoud van zijn netten. Hij werd beroepsvisser toen hij in 1943 het bedrijf van zijn vader overnam. Hij heeft dit uitgeoefend tot 1989, toen nam zijn zoon Egbert de visserij van hem over.

Historische tekening van Vierhuisterweg 30 te Rohel.
“dit stukje heb ik geschildert omdat ik in de oorlog bij Pake en Beppe anderhalf jaar ben geweest, waar toen nog de brug sotnd bij de Tjeukemeer Vierhuis” (geschreven door Benno Pen).

1940 – 1945: Benno Pen heeft dit schilderij gemaakt het huis bij een hangbrug tijdens de Tweede Wereld Oorlog, toen hij bij zijn grootouders logeerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.