Rotsterhaule: Kampweg 5

Historische foto van Kampweg 5 te Rotsterhaule.

1900 – 1951: Het huisje van de families Van der Weg. Dit was een dubbele woning. Later bewoond door A. de Jong en G. de Hey. Geert de Hey maakte stoelmatten, vaak in opdracht van Van der Veer uit Joure.

Kampweg 5 te Rotsterhaule.
Brocanterie Het Gewei

2009: Op Kampweg 5 zit tegenwoordig het bedrijf Brocanterie Het Gewei, waar u meubels en woondecoraties in landelijke stijl kunt kopen.

Historische foto van Kampweg 5 te Rotsterhaule.

1900 – 1951: Dit was vroeger een dubbele woning en werd onder andere bewoond door links de familie A. de Jong en rechts de familie G. de Heij. Na hen kwamen hier Pieter de Heij (1913-2001) en Meike de Jong (1916-1999) wonen met hun kinderen. Hier wonen nu B. Holtrop en Nellie Akkerman.

Historische foto van Kampweg 5 te Rotsterhaule.
Harm de Hey.

1937 – 1945: Harm de Hey begon met een groentezaak in 1937. In de oorlog werd hij als dwangarbeider te werk gesteld bij munitiefabriek firma Eibia in Bomlitz (Duitsland). Hij is in de oorlogstijd daar gestorven door een ziekte. Broer Pieter de Hey heeft de zaak toen overgenomen.

Historische foto van Kampweg 5 te Rotsterhaule.
Herman de Hey.

Herman de Hey heeft het stoelenmatten geleerd van zijn vader Geert de Hey. Ze maakten dit vooral in opdracht voor Van der Veer uit Joure. Ook zijn broer Jurjen hielp hier mee en later kwam daar ook nog zwager Cor Polak bij. In de oorlog zijn ze gestopt met het stoelmatten. Ze gingen toen over op biezen, die aan de oevers van het Tjeukemeer gesneden werden. Ze maakten er vloermatten,fietstassen en pantoffels mee. De fietstassen gingen naar firma Van der Meer in Heerenveen en de pantoffels naar Van der Zwaag aan de Herenwl in Heerenveen.

Na de oorlog pakte men de draad weer op met stoelenmatten en wel aan de Straatweg (thans Kampweg). Hier werkten toen Geert van Roel de Hey en Geert van Willem de Hey en Cor Polak.

Herman en Aaltje verhuisden in 1951 naar de Nieuwe Weg en werd tevens monsternemer bij”De Eendracht” in Delfstrahuizen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan want in 1964 werd hij toch weer volledig stoelenmatter voor de firma Talen uit Staphorst. Dit heeft hij nog 7 jaar gedaan, maar moest dit door ziekte eerder neerleggen dan dat hij had gewild.

Historische foto van Kampweg 5 te Rotsterhaule.
Cor Polak en Jurjen de Hey bezig met het stoelen matten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.